De echte waarheid over zonnecrème

Posted · 1 Comment

De echte waarheid over zonnecrèmes

Er is van alles te doen over het overdadig gebruik van chemische filters.

3 belangrijke punten:

  1. Dat men zonder zonnebescherming verbrandt, sneller veroudert , meer kans op pigmentvlekken heeft en ook het risico op huidkanker toeneemt.
  2. Dat men de dosis in acht neemt.
  3. Dat er wel degelijk gezonde alternatieven bestaan buiten de goedkope chemische filters.

In eenvoudige taal uitgelegd:

Als je een zonnecrème toch maar af en toe gebruikt, ook al is het een chemische filter, is dit nog veiliger dan GEEN zonnebescherming, op voorwaarde dus dat je hem niet 365 dagen per jaar smeert.  Het is net zoals chips: als je het elke dag eet, is zelfs chips kankerverwekkend.

Het wordt toch tijd dat men de dingen eerlijk in perspectief zet.

De dosis:

Neem water als voorbeeld: als je zonder water valt in de woestijn ga je dood. Je kan niet zonder water. Maar, als je meer dan 6 a 8 liter water drinkt ga je ook dood aan een overdosis water.  Mijn vraag aan jou: is water dan giftig?

Begrijp je nu waarom de juiste dosis zo belangrijk is?

Zo is het ook met vitamine A: de hoeveelheid én de vorm ( van betacaroteen, palmitaat-vorm, retinol tot de meer gevaarlijke vorm vitamine A zuur voor de lever. )

Hierbij wil ik je laten verstaan dat het zó belangrijk is dat je weet waarover je praat en niet dingen uit hun context gaat plukken.

Zo is het ook met het eten van chips. Als je elke dag een zakje chips eet, kan je kanker krijgen van 1 van de ingrediënten. Alleen, als je stopt met het eten van chips komt er geen huidkanker in de plaats door zonverbranding. Daarom wil ik dat je er niet licht over gaat.

Het is dan ook ontzettend jammer dat men al die moeite die het huidkanker fonds heeft gedaan om mensen bewust te maken om wél te laten smeren tegen zonneschade , nu in 1 ruk van de tafel wordt geveegd door te gaan roepen dat chemische filters ongezond zijn ..

Gezonde alternatieven:

Een chemische UV filter factor 4 zou net wel nog veilig zijn.  Dr Fernandez – hartchirurg en gespecialiseerd in huidkanker, vertelt dit al jaren. Er bestaan ook andere zonnefilters: minerale – dit is op basis van zink en reflecteert het licht op je huid. Een minerale filter blijft bovenop je huid liggen en geeft een kleurtje wit of beige .

Ook anti-oxidanten vitamine E en C kunnen de filter in je huid verhogen, net zoals zijde dat kan doen.

De vaak net iets duurdere zonnecrèmes bij de betere instituten ( gaande van € 20 tot € 60 en soms hoger in prijs) bevatten meestal wel deze kostbare ingrediënten die een zonnecrème beter en veiliger maakt. Ik begrijp niet waarom dat zo moeilijk is om dat toe te geven.

Als voorbeeld geef ik het merk Environ . Dit merk heeft de perfect veilige factor 15 op de markt gezet die zelfs in Afrika veilig is ALS je hem maar dik genoeg aanbrengt! Hij bevat de perfecte balans van vitamine E en C, minerale zinkfilter en een lage chemische factor 4 voor € 35. Deze RAD is zelfs veilig voor baby’s en dit elke dag.

Van het moment dat je deze chemische filter verhoogt naar 6 is dit al niet meer het geval…

Ook het merk Clephar uit het Limburgse St-Truiden heeft zeer goede zonnefilters voor nog geen € 20.

Natuurlijk gaat het met het smeren van een zonnecrème om meer dan enkel veilig. Niet iedereen is altijd met gezondheid bezig, anders zouden we ook geen snoep meer eten, geen alcohol meer drinken, niet meer roken,… if you get my point?

Veel mannen en sportievelingen willen een niet vette frisse crème die niet plakkerig aanvoelt of in de ogen prikt.

Dat bestaat.

Zo is er ook nog het fabeltje dat je 10 minuten zonder bescherming in de zon moet voor de vitamine D aanmaak? Ze zijn de helft van de uitleg vergeten. Je hoeft echt niet met je gezicht in de zon te zitten – daar heb je al een heel jaar geen shirtje over aan (tenzij je gesluierd rondloopt) – de vitamine D aanmaak kan perfect via je benen, je armen, … Ook is dit in ons landje maar van mei tot september. Vandaar de beslissing een 5 tal jaar geleden om aan 90% van de kinderen ineens terug Vitamine D bij te geven in de winter. Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem en voor de calciumopname. Maar ik wijk teveel af.

Smeren dus of niet? Wat denk je nu zelf? Net zoals het tanden poetsen een strijd was, zoals de strijd met handen wassen in 1847 ; hebben wij HUID experts nog een hele weg te gaan, dus : ja natuurlijk!

 

 

One Response to "De echte waarheid over zonnecrème"
  1. Monique schreef:

    Wat goed verwoord! Chapeau collega !!

Comments are closed.